GITTE GRAVENGAARD


  • Forskning
  • CIRCD
  • Publikationer
  • Undervisning
  • Foredrag
  • CV
  • Kontakt

UNDERVISNING



Jeg underviser på en række forskellige

kommunikationskurser - primært på

Kommunikationsuddannelsen på Dansk, KU


Gravengaard@hum.ku.dk

Kommunikation på Københavns Universitet - NORS



Jeg er underviser på og fagkoordinator for Kommunikationsuddannelsen på Institut for Nordiske studier og Sprogvidenskab (NorS).
Her uddanner vi både på bachelor- og kandidatniveau de studerende til jobs som kommunikationsmedarbejdere og kommunikationsrådgivere.

På Kommunikationsuddannelsen bliver de studerende fortrolige med kommunikationsforskningens teorier og metoder, og på alle kurser er der en meget tæt kobling af teori og praksis - både via virksomhedsbesøg, cases og deciderede samarbejder med organisationer og virksomheder.

På den måde er uddannelsen skræddersyet til de studerende, som ønsker at arbejde professionelt med kommunikation.



Formidling



I en længere årrække har jeg hvert efterårssemester undervist på kurset 'Formidling' på NorS. 'Formidling' giver de studerende viden om og erfaringer med at analysere forskellige typer af kommunikations-produkter og genrer, som anvendes i organisationer.
​De studerende trænes også i at rådgive om forbedringsmuligheder i disse kommunikationsprodukter, og de får en lang række erfaringer med selv at fremstille flere forskellige typer af tekster, fx breve og pressemeddelelser, holde foredrag, bruge PowerPoint, udarbejde kampagnestrategi, skabe hjemmeside og meget mere.
Kurset er en del af tilvalget Sprog- og kommunikationsrådgivning.


Kommunikationsrådgivning med praktik



I forårssemestrene på NorS underviser jeg på kurset 'Kommunikationsrådgivning med projektorienteret forløb'. Omdrejningspunktet for kurset er, hvordan man bedriver effektiv kommunikationsrådgivning i organisationer, og derfor skal de studerende også i praktik i en organisation, hvor de skal arbejde specifikt med kommunikationsopgaver.

​Derudover arbejder vi med organisationsteori, kulturanalyse og med kommunikationsrådgiverens personlige gennemslagskraft.

Kurset er en del af tilvalget Sprog- og kommunikationsrådgivning.


Metodekursus for Kommunikation og Kultur



Metodekurset er et af de nyere kurser på vores kursuspalette.

Metode er vigtigt for alle, og særligt for de, der ønsker at kunne beskrive situationer og fænomener på systematisk, videnskabelig måde, og som gerne vil have skærpet deres kritiske sans, når de bliver præsenteret for andres undersøgelser.

Dette kursus fokuserer på metoder anvendt på humanistiske fag, og henvender sig særligt til studerende inden for kommunikation og kultur. Kurset introducerer til både kvalitative og kvantitative metoder, dog med særlig vægt på kvalitativ metode, og har både fokus på dataindsamlingsmetoder og dataanalysemetoder.


Medietræning for ph.d.-stipendiater



Siden 2008 har jeg hvert år afholdt et tre dages kursus for Ph.d.-skolen på Humaniora, KU. Her er fokus på, hvordan man kan formidle sin forskning til offentligheden via medierne.
Kurset består af oplæg om strategisk kommunikation og forsknings-kommunikation i teori og praksis samt af en række praktiske øvelser, hvor kursisterne selv skal formidle dele af deres egen forskning - eksempelvis via tekster og tv-interview.
Ambitionen er at klæde ph.d.-stipendiaterne bedst muligt på til at samarbejde hensigtsmæssigt med fx journalister. Derfor er oplæg fra erfarne forskere og journalister også en del af kurset.


At skrive akademiske opgaver og specialer



På NorS har jeg udviklet to kurser om det at skrive en akademisk opgave.
Både for bachelor- og kandidatstuderende kan det være en udfordring at ramme genren og skabe en god proces omkring opgaveskrivningen. På disse skrivekurser inspirerer vi de studerende og klæder dem på til at kunne skrive bedre opgaver og til at få en hensigtsmæssig opgaveskrivningsproces. Kurserne er en vekselvirkning mellem oplæg, øvelser, summegrupper og fælles diskussioner.


Nyhedsjournalistik i teori og praksis



er et kandidatfag, jeg har undervist nogle gange på NorS. Kurset beskæftiger sig primært med nyhedsjournalistik i Danmark - med afsendere af nyhedstekster og med nyhedsteksters indhold. Udover diskussion af journalistikforskningen generelt og de nyeste danske undersøgelser af mediernes behandling af forskellige konkrete sager arbejder vi også med praktiske øvelser, hvor kursisterne selv skal undersøge nyhedshistorier og selv skal samarbejde med journalister.



at koble teori og praksis
i undervisningen





De to ting, vi lægger størst vægt på i vores kommunikationsuddannelse på NorS, KU, er dels den akademiske og teoretiske dybde og bredde og dels at praksis spiller en rolle i undervisningen. Det kan være alt lige fra cases, som inddrages i den løbende undervisning, til hele kurser, der er bygget op omkring arbejdet med mega-cases, hvor de studerende løser en større kommunikationsopgave for en ekstern rekvirent og præsenterer deres løsning til en klimaksdag - og efterfølgende kobler teori og arbejdet med praksis i en eksamensopgave.

Læs med da jeg forleden udtalte mig til KOMMagasinet om forholdet mellem undervisning og praksis.



Gitte Gravengaard



NDR. STRANDVEJ 32, 2791 DRAGØR
Gravengaard@hum.ku.dk
61663109